0

Рубенс и паметни телефон - како је то могуће?

Холандска компанија креативног имена Профитс иновејтс (Пропхетс инноватес — Пророци иновација) лансирала је нови пројекат под називом ајбикон (иБеацон) који посетиоцима музеја и галерија уз помоћ ајбикон апликације на паметном телефону/ајпеду и физички постављеног уређаја — бикона омогућава несметано информисање о делима које виде испред себе.

Бикон је бежични уређај који ради на батерије и користи најновију блутут технологију а поставља се у просторима музеја, галерија и сл. Врло је важно да овај уређај не изискује никакву реконструкцију простора у који се поставља, чак може да буде невидљив, сакривен испод стола или иза ормарића. У једном простору може да се постави и неколико бикона.

Како бикон систем функционише?

Уз помоћ блутут технологије, бикон посетиоцима, на само неколико метара раздаљине, на паметан телефон шаље обавештење о преузимању апликације коју онда они могу даље користити за информисање о делима које виде испред себе.

Ова Еплова (Аппле) технологија представљена је још 2013. године заједно са новим ајфоном и ајпедом али је Профестс иновејтс компанија кренула да са овим уређајем експериментише и тестира је у реалним ситуацијама.

Тако је први прототип ове нове технологије тестиран у Рубенсовој кући у Антверпу.

На сајту Профитс иновејтс кажу "Тестирањем ове технологије дошли смо до 4 могућа начина употребе овог прототипа у реалним ситуацијама и са стварним корисницима. Ово нам је дало довољно информација како бисмо изградили стабилан и функционалан систем"

Ево шта је овај прототип омогућио посетиоцима Рубенсове куће и то на више језика:

Посетиоци могу да открију Рубенсову историју од улаза у двориште куће, почевши од слике из 16. века па све до фотографија с краја 19. века и виде како су оне изгледале пре и после рестаурације.

На више слика у овом музеју могу се видити портрети Рубенсове жене и деце, а уз помоћ ајбикон система посетиоци могу да ове чланове породице поставе на њихово место у породичнм стаблу.

Сваки посетилац приликом уласака у Рубенсову кућу преко ајбикона на свој ајфон добија преглед свих дела који се ту налазе са њиховим локацијама у простору. Уколико посетилац дође на место одређене слике ајбикон му шаље потврду са информацијама о слици.

Сви ајбикони у музеју заједно формирају ГПС систем помоћу којег посетилац може да прати тематску путању кроз Рубенсову кућу.

Посетиоци могу да погледају реднгенски снимак различитих слика у овом музеју, да је увећају како би видели детаље или да одговоре на постављена питања.

Велики потенцијал ове технологије и даље се тестира, а Профестс и Градски музеј у Антверпу истражују различите могућности како се ова технологија може применити и у осталим музејима Антверпа.

Ова аппликација нуди безбој предности од тематских индивидуалних тура за обилазак музеја, преко интерактивног и забавног приближавања музејског садржаја деци до једноставног приказивања додатних информација о делима која се не налазе у том музеју.

Профетс међутим иде и даље изучавањем како ајбикон може да буде користан и другим, комерцијалним клијентима као што су продавнице или банке које корисницима путем ове технологије могу да нуде нове производе. Оно што је очигледно јесте да информисање путем бежичне комуникације на основу позиције корисника унутар галерије, музеја, радње или банке има бројне предности како за институцију или бренд тако и за саме кориснике.

На крају морамо приметити да на основу ове технологије компанија Профетс јасно илуструје бескрајани креативни потенцијал технологије у дигиталној комуникацији и његову вишенаменску употребу.

Нама остаје да се надамо да ће ова технологија ускоро стићи и до нас, за почетак до наших музеја и галерија.

Милица Рашковић

Изворник: bbns.rsПостави коментар Blogger

 
Top