0

Илустрација: www.citaliste.com

Поводом реализације пројекта Озвучавање сајтова, у Народној библиотеци Србије одржана је конференција за новинаре, на којој се обратио Мирко Марковић, председник Фондације и Мирољуб Стојановић, начелник Одељења за дигитализацију Народне библиотеке Србије. 

Озвучавање сајтова Народне библиотеке Србије подразумева да поред сваке вести и информације која је објављена стоји иконица на коју када се кликне покрене се плејер који синтетизованим говором чита вест. Тако ће особе са посебним потребама као и сви остали грађани Србије коначно добити прилику да посећују сајтсрпске националне библиотеке, чују најновије информације и вести из културе, добију приступ библиотечкој грађи и на тај начин остваре законом загарантовану равноправност у информисању и образовању.

Пројекат Озвучавање сајтова Народне библиотеке Србије има за циљ да обезбеди већу функционалност сајтова Народне библиотеке Србије што ће имати изванредан значај за унапређивање доступности информација које Народна библиотека Србије на овај начин нуди својим грађанима, а посебно онима са умањеним психо-физичким способностима (слепе и слабовиде особе, особе оболеле од мултипла склерозе, особе са церебралном и дечијом парализом, са дислексијом, аутистичне особе итд).

Пројекат се реализује уз помоћ Министарство трговине, туризма и телекомуникација, а подржало га је и Министарство културе и информисања.


Иѕворник: НБС


Постави коментар Blogger

 
Top