0


Сер Томас Липтон (Sir Thomas Johnstone Lipton, 1850-1931) је био краљ чаја у Великој Британији, власник плантажа чаја на Цејлону, мултимилијардер заљубљен у пловидбе морима. Човек велика срца и великог духа, спортиста у души и велики и истрајан борац у свему чиме се бавио. Липтон је родјен 10. маја 1850. у Глазгову, највецем граду Шкотске. Његови родитељи су били Ирци и они су га научили да предано и поштено ради, да паметно и пажљиво привредјује. Он се тог гесла придржавао целог живота, па је његова мала бакалница чаја у Глазгову за неколико година постала позната ван граница Шкотске. Мада Липтонова сага припада историји, његова дела живе и данас на меридијанима широм света. Томас Липтон се није задовољио само куповином чаја од производјача у Индији и на Цејлону, његовим препаковањем и продајом у Енглеској и по свету. Он је одлучио да постане производјач, па је купио велики број плантажа чаја у Азији. Након организовања сопственог превоза чаја из јужне Азије у Енглеску, уследило је отварање великог броја чајџиница у Лондону и широм империје. На тај начин је контролисао цео ланац од производње чаја на плантажама, преко превоза и рекламирања, до продаје и сервирања чаја у Липтоновим чајџиницама.

Није чудо што је Липтон постао мултимилионер, већ у својој тридесетој години живота, у свету у којем је у то време постојао мали број милионера. Пошто је достигао сам врхунац у пословању, Липтон је окренуо своје интересовање спорту - посебно једриличарству и јахтама. Уживао је да плови морима на својим јахтама, па је као прави морски вук носио капетанску капу која је постала знак његовог препознавања. Сер Липтон је чак у пет наврата учествовао у тркама једрилица, чувеног Америчког купа. Дао је све од себе да освоји тај трофеј, али нажалост никада у томе није успео.

Његово човекољубље, разне акције доброчинства које је организовао или у њима учествовао, донеле су му титулу витеза коју му је доделима краљица Викторија 1898. године. Била је то промоција његовог посебног успеха у пословном свету, али пре свега признање њему као филантропу.

Мање је познато да је сер Липтон дошао да посети Србију у време Првог светског рата. Својим јахтама је превезао велику количину санитетског материјала, као и бројне чланове медицинских мисија које су дошле у Србију. Луксузна Липтонова јахта ‘Ерин’, као и друге јахте, често је саобраћала између Марсеја и Солуна. Упркос великим опасностима од подморница, била је на услузи Јединицама британског Црвеног крста, Болницама шкотских жена, Српском потпорном фонду. Тако је на листи Липтонове јахте био санитетски материјал за леди Пеџет у Скопљу, за др Бенета и Мисију британског Црвеног крста у Врњачкој Бањи, за Друштво српског Црвеног крста у Нишу, за др Елеонору Солто и Болницу шкотских жена у Крагујевцу. Познато је да је подржао и Хану Хенкинг Харди у обнављању болнице Свети Ђорђе у Тополи.

Сер Липтон није само својим бродовима довозио разну хуманитарну помоћ Србима у Првом светском рату, већ је и лично дошао у Србију да види и упозна те Србе којима су многе његове суградјанке из Шкотске, поклониле, не једино своја срца, него испољавале дивљење према малом народу. Боравећи у Србији, обишао је многе градове и места укључујући Ниш, Крагујевац и Врњачку Бању. У знак захвалности за дела доброчинства, у Нишу је проглашен почасним грађанином.

Сећајући се да је ‘родјен у стану од две собе и кухиње’, за њега је Елси Корбет (Elsie Corbett), добровољна болничарка у Србији у време Првог светског рата, рекла да је био велики ’човек од карактера’. На крају живота, сер Томас Липтон је оставио највећи део своје имовине родном Глазгову, за помоћ сиромашнима и за изградњу болница.

Причу о сер Липтону, почели смо и завршићемо уз чај. Један од најстаријих напитака у историји, чај је одвајкада постојао у Кини и Русији; чак и порекло речи ‘чај’ долази са тих простора. Мада чај никада није успео да потисне црну кафу као традиционално пиће.

Изворник: Мали Немо


Постави коментар Blogger

 
Top