0Читаоци се окрећу штампаној књизи и због више цене е-књиге иако су читаоци претходних година масовно „мигрирали” из штампаног у дигитални свет

Пре пет година свет издаваштва захватила је колективна паника због неизвесне будућности штампане књиге. Док су читаоци „мигрирали” из штампаног у дигитални свет, продаја електронских књига скоковито је порасла, чак дванаест пута од 2008–2010. године, алармирајући продавце дакупци у њиховим књижарама само посматрају наслове које планирају да купе преко интернета.

Како преноси „Њујорк тајмс”, књижаре су се бориле да остану отворене, а издавачи и писци били застрашени да ће јевтиније е-књиге „канибализовати” њихов бизнис. Е-књиге биле су тада налик ракетном броду који је ишао узлазном путањом, међутим, док су анализе предвиђале да ћедигиталне књиге превазићи штампана издања 2015. године, дигитална продаја направила је оштри заокрет у другом смеру.

Сада постоје знаци да се читаоци е-књига враћају штампаном издању, или барем постају хибридни читаоци,жонглирајући између ова два избора.По подацима Асоцијације америчких издавача који прикупљају податке од 120 издавачких кућа, продаја е-књига пала је за 20 одсто у првих пет месеци ове године, а штампана задржала статус који је имала пре неколико година.

Е-књиге доминирале су деценијама још од када су издавачи почели да експериментишу са це-де ромовима. Киндл, удружен са кобо читачем,и барнс и нобл читачем, привукао је милионе купаца е-књизи, а издавачи су запазили огромну дигиталну продају за време и после празника када су људи добијали читаче за електронске књиге на поклон. Али тај раст изашао је из моде када су купци почели да купују андроиде и таблете...

Године 2011. продато је 20 милиона е-читача, а 2014. године 11 милиона, да би у 2012. проценат људи који читају књиге путем читача пао са 50 на 32 одсто. Читаоци се окрећуштампаној књизии због више цене е-књиге, па је у првих пет месеци ове године за 8,4 одсто порасла продаја папирне књиге.

Тачан број читалаца дигиталних књига и не може да се региструје, јер се појављују јевтинији продавци који продају е-књиге по цени мањој од једног долара. А како се сви боре за своје тржиште, најављено је да ће се у САД појавити и претплатаод 10 долара месечно која омогућава купцима да читају неограничен број књига, уместо да купују појединачну књигу. „Амазон” је понудио и нови таблет по цени од 50 долара, за разлику од прве генерације киндла који је коштао осам пута више.


Изворник: Политика


Постави коментар Blogger

 
Top