0


Један Колумбијац, који је 20 година возио камион за смеће у Боготи, сакупљао је бачене књиге и у приземљу своје куће отворио бесплатну библиотеку.

Хосе Алберто Гутијерес је добио надимак "Господар књига" јер је 1997. године почео да сакупља књиге када је приметио да их грађани бацају у канте за смеће.

Гутијерес који сада има 54 године, изјавио је да је прва књига коју је узео из контејнера била "Ана Карењина" руског књижевника Лава Толстоја. Касније је кући доносио примерке "Малог Принца", "Илијаде" и дела најпознатијег колумбијског писца Габријела Гарсије Маркеса.

Суседи су затим почели да долазе и да питају да узму неку књигу, било за себе или за своју децу.

Гутијерес је 2000. године одлучио да са својом супругом преуреди приземље куће и претвори га у бесплатну библиотеку названу "Моћ речи".

Успех те иницијативе је превазишао очекивања, јер су у библиотеку као испомоћ почели да долазе волонтери, као и странци.

Супруга "лечи" књиге
Пошто су неке књиге биле у лошем стању, Гутеријесова супруга, кројачица, дошла је на идеју да отвори "Болницу речи" где лепи странице и мења корице пропалих књига.

Сада је библиотека која је у међувремену стекла светску славу и била гост на сајмовима књига у Чилеу, Мексику и Боготи, постала место окупљања деца која без даха слушају приче које им се читају.

Породица Гутијерес је због недостатка простора путовала кроз Колумбију и бесплатно делила књиге мештанима у забаченим подручјима.

Сада их школе и друге образовне установе позивају за помоћ, чак круже приче да је један представник побуњеничке гериле ФАРК једног дана позвао Гутијереса телефоном да га замоли да издвоји књиге за побуњенике који су се спремали да се после 50 година оружане побуне врате у цивилни живот.

Извор: Н1инфо
Постави коментар Blogger

 
Top