0


Прва електронска књига није настала у Илиноису, већ у Феролу, у глави једне учитељице која је живела више од пола века испред свог времена, а родила се пре 122 године.

Анхела Руис Роблес је на врховима прстију прошла кроз историју науке. Учитељица из Ферола размишљала је више од пола века испред свог времена и усред послератне Шпаније осмислила је прву механичку књигу, претходницу актуелне електронске књиге, погрешно приписане – барем не како треба – Мајклу Харту. Јер прву електронску енциклопедију нису измислили у Илиноису, већ на североисточном ћошку Шпаније. У то уверава патент додељен 1949. и прототип који се изградио према инструкцијама доња Анхелите, у Артиљеријском парку у Феролу, чудновата направа која је прво обитавала у Галисијском педагошком музеју, у Сантјагу де Компостели и који данас може да се посети у Ла Коруњи у Народном музеју науке и технологије.

Родила се пре 122 године у Виљаманину, Леон. Анхела Руис Роблес се родила у једној имућној породици, а у Ферол се преселила након што је положила стручни испит за учитељицу. Основала је школу за одрасле коју је назвала Елмака у част њених трију ћерки – Елене, Марије Елвире и Кармен – и пензонисала се дајући часове радницима које је несебично и без наплаћивања описмењавала. Имала је времена, између осталог, да напише 16 књига. Али доња Анхелита је била позната, пре свега, по својим педагошким иновацијама. Визуализовала је еру дигиталних табли неколико деценија унапред. „Будућност прича, али мало ко разуме шта говори.” Она ју је разумела до савршености. И знала је да не треба да губи време. Њен обдарен ум и дубока посвећеност педагогији и образовању обележили су јој пут. Њен циљ? Да олакша килограме који су ђацима оптерећивали леђа, тако што ће сажети све предмете у једну књигу, учинити да учење буде привлачније и истовремено једноставније; дакле, желела је да претвори подучавање у нешто интерактивно и подстицајно. И то у првој половини двадесетог века.

Шема коју је Анхела Руис Роблес замислила у својој глави као механички, електрични процес под притиском ваздуха за читање књига добила је облик у бродоградилиштима Ферола. Њена се замисао остварила у једном тешком артефакту са колутима, изграђеном од рустичних материјала који су му, нажалост, скратили крила. То је био један држач који је омогућавао читање неколико књига, мењајући колуте са записаним садржајем. Учитељица је имала другу идеју: да буде саставиљен од лаганих компоненти, да буде лакше пренети га у ранчеве. Али никада није стигао до учионице. Нити је успео да се претвори у електронску књигу. Али готово да јесте.Електронска књига Анхеле Руис Роблес била је састављена од два дела. Првог су чинила основна знања: читање, писање, бројеви и рачунање. Притиском на абецедарник и бројеве формирали би се слогови, речи и лекције. Други је функционисао са колутима, и сваки је представљао неки предмет. И могао је да садржи светло и звук. Уређај је био прекривен провидном и несаломивом ламином са припојеном лупом. Укључивао је, такође, светло, како би могло да се чита у мраку. Између осталог, свако објашњење теме било је пропраћено звуком. Све у величини једне књиге, веома једноставног управљања и безначајне тежине, описивала је сама ауторка. „Није била само напредна за своје време, већ и револуционарна, јер је у свом патенту остављала могућност да се у будућности додају иновације као што је дугме за глас или дигитрон и наслућивала је значај учења страних језика као што су енглески и француски”, објаснио је унук Анхеле Руис Роблес пре неколико година када је Министарство економије спасило њену фигуру и њен револуционарни изум са необјављеним документима.

Имала је, ипак, даровита Анхела Руис Роблес једног згодног претендента: Сједињене Америчке Државе. Американци су бацили око на њен изум и било је оних који су вребали Галицијку да преузму њен патент. Није им пошло за руком. Доња Анхелити, учитељица из Мандије, није падало на памет да се спакује и упути према Америци. Желела је да њен изум остане у Галицији, у Феролу.

Историја се често труди да у оваквим случајевима буде обратно, али Анхели Руис Роблес признање је стигло за живота, на време је примила разнолика и престижна признања као што је Крст Алфонса Десетог Мудрог за своју професионалност или Златну медаљу и Диплому на Првој националној изложби шпанских изумитеља, која се одржала 1952. Године 1988. Државна школа Ферола Ибањес Мартин поставила је плакету у њену част. А прошле године, на 121. годишњицу њеног рођења, Гугл јој посвећује свој препознатљиви дудл. Анхела Руис Роблес ипак није успела оно најважније, поред свих знамења и аплауза: да једна шпанска фирма произведе њен изум. Изложила га је на свим сајмовима у читавој Шпанији, понављала његове добробити тамо и онамо. Чак је успела да убеди Министарство образовања да јој дају одобрење за евентуалну употребу на школским часовима. Али никада није успела да добије средства. Сто хиљада песета у то доба били су препрека која је спречила производњу.

Превела са шпанског Тамара Николић

Изворниk: Diz Que Diz

Примарни изворник: lavodezgalicia.es

Постави коментар Blogger

 
Top