0


Изгубљени читалац


Ова врста читаоца нема никакву блискост са књижарама. Тамо улази само једном или два пута годишње, понекад једном или два пута у животу. Препознаје се по преплашеном и смотаном изгледу ученика који се боји да ће га сваког тренутка прозвати да одговара. Хода међу гомилама књига као међу хрпама бодљикаве жице или врзинама купине. С времена на време га можете изненадити док чита наслов неке књиге са истим забринутим изразом са којим би гледао рендгенски снимак сопствене кичме. Осмехне се само када види да се, на понеким корицама, појави лице неке од телевизијских личности. Ако му се у том тренутку, сажаљен, приближи прави продавац са изразом лица довољно охрабрујућим да га не натера у бег, изгубљени читалац ће му упутити једно од следећих питања:


- даћете ми књигу са корицама на којима је једна жена, а у наслову има реч “љубав”?
- даћете ми књигу за једног који не чита? (Питање на које више од једног продавца реагује епилептичним нападом).
- даћете ми књигу коју има у руци она женска из рекламе за сируп против кашља?
- даћете ми књигу која се зове Кафкин процес, али не знам да Вам кажем ко је аутор?
- даћете ми књигу која је прва на ранг лист
- даћете ми тринаест књига да коштају укупно двадесет евра, за тринаест божићних поклона, али брзо, немам времена за губљење.Ма какву да је књигу купио, уз велики стрес и напетост, када буде излазио кроз електронска врата против крађе, аларм ће зазвонити. Десетине продаваца ће покушавати да га размагнетишу, али биће све узалуд и изгубљени читалац ће дуго бити изложен јавном подсмеху. Његова већ оскудна склоност ка уласку у књижаре изаћи ће масакрирана овим ужасним искуством. Ствар је у томе што је он, читалац, покренуо аларм, а не књига! Случај намагнетисаног читаоца већ годинама проучавају лекари, издавачи и физичари. По једнима могло би се радити о алергији на амбијент, по другима о освети књижних тролова: али још нико није успео да разоткрије мистерију.


Опседнути читалац


Ужас за сваког књижара, читалац О. се препознаје по веома дебелим наочарима, одлучном кораку и цедуљици коју држи у руци. Тај читалац тражи месецима, годинама, можда од рођења, књигу која се не може наћи, и у том трагању је сада већ потрошио живот. Али, не посустаје. Књижар, пошто је консултовао своје сећање и компјутер, саопштава му да немају ниједан сличан наслов.“Жао ми је, господине, али Вашу књигу је немогуће пронаћи.”
“Хвала”, одговара читалац О, “вратићу се сутра”.У овом тренутку хипотеза има много:а) читалац О. је луд;
б) читалац О. има гомилу слободног времена;
ц) читалац О. је провокатор кога је послала конкурентска књижара;
д) читалац О. је по вокацији гњаватор.


Неодлучни читалац


Читалац Н. улази у књижару, изабере књигу, остави је, поново је узима у руке. Мења је за четири џепна издања. Иде према каси, покаје се, враћа џепне књиге на њихово место, обарајући читаву гомилу, и замењује их једном папрено скупом књигом о уметности. Дуго је прегледа, ојађеног изгледа. Враћа је на место и узима два туристичка водича о Камаргуи. Иде на касу, стаје у ред, али када дође до касе, изненада се извињава, враћа се назад. И о читаоцу Н. имамо неколико хипотеза:
а) хтео би да купи све, али нема довољно пара;
б) не би хтео да купи ништа, али напољу пада киша;
ц) заљубљен је у касирку;
д) заљубљен је у касира;
е) луд је;
ф) књига коју тражи служи му да поравна ногаре на столу;
г) то је, заправо, маскирани читалац О. и тражи књигу о грегоријанским песмама јер није убеђен да су је довољно тражили;
х) по вокацији је гњаватор.


Читалац ентузијаста


Овај читалац, назван читалац Е, улази у књижару као у своју кућу. Осмех којим поздравља продавце је његова застава. Стојећи, не водећи рачуна о другим клијентима, почиње да чита све што нађе. Неке књиге истиче бучним смехом или их коментарише читајући одломке присутнима. На одељењу стрипова, опружи се по поду и сатима чита. Понекад понесе ужину. Гомилица мрвица у неком издању је знак његовог проласка. Ако читалац Е. види једног нормалног читаоца несигурног око куповине, напада га са леђа и нагони да прочита све унутрашње стране корица са рецензијама, поред биографија и одабраних одломака. Његов подстрек на куповање има снажну упорност коју ниједан књижар не поседује. На одељењу књига о уметности проводи сате и сате, и неретко, у време затварања, можете га наћи сакривеног на одељењу џепне књиге, док са преклињућим погледом говори: “Молим вас, при крају сам.” Све у свему, то је пожудан и весео читалац, са само једном маном: скоро да не купује књиге, не зна се да ли због сиромаштва, генетичког недостатка или идеолошког избора.


Превела Нада Селаковић

Поља, бр. 464, Нови Сад

Слика Хафингтон Пост

Постави коментар Blogger

 
Top