0Дигитални аудио формат који је променио начин слушања музике у свету званично је мртав - MP3 одлази у историју. Формат је и дословно проглашен мртвим и то не од аналитичара, новинара или корисника, него од оних који су га и створили.

Немачки Фраунхофер Институт, који је 1995. године лансирао нови формат тонског / музичког фајла, на свом сајту је објавио да је све што је у везу са MP3 форматом угашено. Повратка нема, MP3 је и службено напуштен од стране развојног тима који је све ове године стајао иза њега.

Употреба MP3 формата неће престати, када су крајњи корисници у питању, али ће временом и са њихове стране бити заборављен. Разлог његовог краја је једноставан. Објашњење је дао директор одељења које је у Фраунхофер Институту радило на MP3 формату Бернхард Грил:

„Постоји бољи и квалитетнији формат. То је AAC или Advanced Audio Coding формат, који је практично постао стандард када је у питању дигитални музички запис или музичка видео подлога, било да говоримо о рачунарима или мобилним уређајима“. Према његовим речима, AAC је у односу на MP3 „има много бољи учинак и далеко вечу функционалност“.

Занимљиво је да је Фраунхофер Институт помогао у развоју AAC формата и његовом унапређењу до нивоа на коме је данас, па би се могло закључити да су немачки програмери и Фраунхофер Институт заправо кумовали целој ситуацији.

Своје златне тренутке MP3 формат је доживео крајем деведесетих година прошлог века, када је Apple представио свој iPod уређај. MP3 је тада постао стандард, а додатно се проширио управо захваљујући iPod-у.

Изворник б92

Постави коментар Blogger

 
Top