0


У Тјенцину1, трећем граду по величини у Кини (после Пекинга и Шангаја) отворена је нова футуристичка библиотека Тјенцин Бинхаи. Кинези је зову и Око Бинхаија, има пет спратова и прави је футуристички архитектурални споменик  књизи. Библиотеку је дизајнирала холандска фирма МВРДВ са локалном кинеском градском агенцијом за планирање и дизајн. Изграђена је у временском року од три године. Библиотека има сферичне и куполне аудиторијуме и облике и прави је футуристички омаж читању и литератури. Распростире се на 34 хиљаде квадратних метара, и садржи око милион и по књига.  

1. Тјенцин[1] (кин. 天津, Tiānjīn - „царев газ“) је трећи највећи град у Народној Републици Кини после Шангаја и Пекинга. Према процени из 2009. у граду је живело 3.666.320 становника.[2], а у ширем подручју око 11.760.000 (подаци из 2008. године).

Налази се на северу Кине, 120 километара југоисточно од Пекинга и 50 километара од Бохајског мора. Кроз град протиче река Хај. Водећа је лука у северној Кини и други по величини индустријски град у земљи.[3] Битни су и универзитети, Тјенцин и Нанкај.

Више информација на сајту Њузвика


Постави коментар Blogger

 
Top