Светскa дигитална библиотекаНа следећем линку wdl.org/en налази се Светска дигитална библиотека која садржи преко 19 хиљада дигиталних објеката, чији историјски лук сеже од 8000 година пре Христа до почетка другог миленијума. Библиотека је врло добро организована и претражива, будући да је све подељено по ознакама одрежених области, према периоду, теми, језику, институцији, месту где се налази или институцији која га чува. Такође, постоје и интерактивне мапе за одређене периоде са визуелизованом сликом блиских објеката. Светска дигитална библиотека је званично отворена 21. априла 2009. године у седишту УНЕСКО-а у Паризу уз сарадњу са Конгресном библииотеком из Америке и УН-а, и представљена је са седам светских језика, арапским, енглеским, шпанским, руским, кинеским, француским и португалским. У њеном креирању учествовала је и Народна Библиотека Србије. Приступ материјалима је неограничен и бесплатан.

WDL је развио тим Конгресне библиотеке у Вашингтону, уз техничку помоћ Библиотеке Александрије из Египта, уз учешће још тридесетак институција из Бразила, Египта, Кине, Француске, Ирака, Израела, Јапана, Малија, Мексика, Марока, Холандије, Катара, Русије, Саудијске Арабије, Србије, Словачке, Јужне Африке, Шведске, Уганде, Велике Британије и САД.

Осим часописа “Зенит”, међу одредницама из Србије је и Мирослављево јеванђеље, као и етнографска мапа Балканског полуострва из 1918. године, којом су повезане и остале земље на Балкану. Реч је о мапи коју је објавило Америчко географско друштво у Њујорку, а аутор је професор Универзитета у Београду Јован Цвијић.

Међу садржајима на порталу WДЛ су арапски научни рукописи из Националне библиотеке и архива Египта, ране фотографије Латинске Америке из Националне библиотеке у Бразилу, публикација “Хyакуманто дарани” из 764. године, која се чува у Националној библиотеци Јапана, чувена “Ђаволова библија” из Националне библиотеке Шведске, дела арапске, персијске и турске калиграфије из збирки Конгресне библиотеке САД...

Пројекат WDL предложио је 2005. године директор Конгресне библиотеке Џејмс Билингтон , уверен да би такав глобални подухват могао да буде “користан у зближавању људи кроз величање дубине и јединствености различитих култура”.

“Светска дигитална библиотека нуди непроцењиву платформу за слободан проток информација, за међународну солидарност, за уздизање културне разноликости и за изграђивање друштава знања. Са пројектима попут дигиталне библиотеке, културни и друштвени потенцијал дигиталних технологија долази на своје место”, истакао је Мацура.

Билингтон је рекао да је почаствован што Конгресна библиотека ради са тако много библиотека на том подухвату, а посебно је захвалио на снажној подршци коју пружа УНЕСЦО том пројекту.

“Оно што смо покренули данас јесте први корак. Унапред се радујемо томе што ћемо видети да пројекат остварује своју амбицију спајања људи, продубљивања међусобног разумевања и помагања електронски оријентисаним младим људима да уживају у оном што је најбоље у традиционалној култури, коришћењем новог медија”, рекао је Билингтон.

Коментари

АРХИВА БЛОГА

Образац за контакт

Пошаљи