Цела колекција музеја Лувр онлајн

 


 
 У петак 27. марта текуће године објављено је да је цела колекција из Лувра доступна онлајн, са скоро пола милиона артефаката. У колекцији се налази и колекција из музеја сликара Ежена Делакроа која је пре неколико година припојена Лувру. Сајт збирке Лувра нуди неколико истраживачких алата: претраживач пуног текста; образац за напредну претрагу; функције које филтрирају резултате претраживања према датуму настанка, колекцији којој дело припада, где се дело налази, категорији дела, уметнику / творцу; затим ту су тематски албуми; а ту је такође и интерактивна мапа за проналажење дела изложених у музеју. Резултати претраге се такође могу извести у облику датотеке (CSV). Сваки унос има свој URL заснован на ARC протоколу за идентификацију да би се гарантовала јединственост и трајност. Трајна веза се налази на дну сваког уноса. Сајт омогућава корисницима преузимање текстова о уметничком делу у JSON формату.
 
 
Онлајн база података колекције музеја Лувр састоји се од записа за више од 480.000 уметничких дела која су део националних збирки и регистрована у инвентару осам кустоских одељења музеја (Блискоисточне антике; Египатске старине; Грчке, Етрурске и Римске старине; Исламске уметности; Слике; Средњовековна, ренесансна и модерна скулптура; Графике и цртежи; Средњовековна, ренесансна и модерна декоративна уметност), такође и оне из одељења Историја Лувра или инвентари из музеја попут музеја сликара Ежена Делакроа, који је административно припојен Лувру од 2004. године. 
 
База података ове вредне збирке такође укључује такозвана дела МНР (Националних француских музеја за рестаурацију), враћена након Другог светског рата. Списак свих МНР дела која су сачувана у музеју Лувр доступан је у наменском албуму и такође се може наћи у бази података француског Министарства културе. 
 
И на крају, база података ове значајне колекције садржи информације о радовима о дугорочном зајму од других француских или страних институција. Дела су представљена у бази података без обзира на то где се тренутно налазе: да ли су изложенa у музеју Лувр или музеју Делакроа, видљиви у баштама, на дугорочној позајмици у Француској или иностранству, на складишту итд. Информације о њиховој локацији је укључен у сваки унос.
 
Уносе у базу података Колекције, које се свакодневно ажурирају на основу података служби за управљање и документацију, пише тим стручњака из Лувра, посебно кустоси, службе за истраживање, документацију и управљање из сваког од осам кустоских одељења и Музеја Делакроа, историјског одељења Лувра, одељење за вртове и одељења за аквизиције и превентивну конзервацију. Одељење за истраживање и колекције надгледа оперативну и научну координацију базе података, уз подршку IT особља. Већина уноса укључују фотографије снимљене током кампања које је Музеј Лувра организовао углавном у сарадњи са професионалним фотографима.


Новија Старијa77