Рукописи, папири и писма Франца Кафке доступни онлајн


 Збирка докумената чувеног чешког писца Франца Кафке сада је доступна онлајн, након интензивне рестаурације, каталогизације и дигитализације, јавља Би-Би-Си.

Дигитална колекција укључује три верзије приче "Свадбене припреме на селу", нотес у коме је вежбао хебрејски језик, као и више стотина личних писама, цртежа и дневника са путовања.

"Документи и белешке Франца Кафке сада ће се придружити милионима других које смо поставили онлајн последњих година у оквиру наших напора да сачувамо и пренесемо културна добра будућим генерацијама", рекао је Орен Вајнберг, директор Националне библиотеке Израела.

Он је навео да је Библиотека поносна што сада може да, научницима и милионима заљубљеника лика и дела Франца Кафке у Израелу и широм света, понуди бесплатан приступ папирима који су дуго били недоступни.

Кафка је открио таленат за цртање на првој години универзитета, а његове цртеже чине превасходно гротескне карикатуре људи које је сусретао, а понекад и њега самог.

Ову колекцију оставио је Макс Брод Националној библиотеци Израела. Брод је био Кафкин пријатељ којем је писац поверио да спали његове рукописе након смрти, што је Брод одбио и уместо тога их објавио, чиме је Кафка признат као један од највећих писаца 20. века.

Након смрти Брода 1968. године, збирка Кафке је нестала, а Национална бибилиотека борила се 11 година да се колекција врати.

Истражиоци су тражили документа у Немачкој, Швајцарској и трезорима у Израелу.

Последњи део докумената стигао је у Израел 2019. године.

Кафка је умро 1924. године у 41. години, након седам година борбе са туберколозом.

Након 15 година, Брод, такође чешко-јеврејски писац, морао је да бежи за Тел Авив из Чехословачке након нацистичке окупације.

Он је носио Кафкине папире и рукописе у коферу и касније је многе објавио, чиме је помогао да се име његовог пријатеља заувек учврсти у историју.

Након смрти Брода, колекција је предата његовој секретарици Естер Хофе. Брод је од ње тражио да обезбеди да документа и рукописи стигну до Националне библиотеке.

Она је ипак задржала нека документа до своје смрти 2007. године, и то у свом стану у Тел Авиву, те у трезорима у Израелу и Швајцарској.

Она је 1988. године продала рукопис "Процеса" за два милиона долара.

 

Изворници: Срна, Би-Би-Си, Национална библиотека Израела


Новија Старијa77