Више од 270 хиљада бесплатних илустрација природе Библиотеке биодиверзитетског наслеђа


 
Библиотека биодиверзитетског наслеђа (енгл. Biodiversity Heritage Library - BHL) је конзорцијум библиотека специјализованих за радове из области историје, природе и ботанике. Оне сарађују на дигитализацији и омогућавању приступа наслеђу биодиверзитета, који се чува у њиховим колекцијама, као и омогућавање доступности и одговорног коришћења материјала као дела глобалне идеје „биодиверзитет - заједничко власништво“. Конзорцијум сарађује са међународном таксономском заједницом, власницима права и осталим заинтересованим странама како би се осигурало да ово наслеђе буде бесплатно и доступно свим заинтересованим људима. BHL је самостално и у сарадњи са интернетским архивима дигитализовала милионе страница таксономске литературе, које представљају хиљаде радова у 100.000 свесака.

По оснивању 2005. године, BHL је био по величини трећи пројекат дигитализације литературе из области биодиверзитета (после Gallica пројекта Националне библиотеке Француске и AnimalBase пројекта универзитета у Гетингену, Немачка. Године 2008. BHL избија на прво место и постаје највећи светски пројекат у овој области.
 
 


 

Откријте овај бесплатни каталог са преко 270 хиљада илустрација природе које датирају стотинама година и обогатите своју креативност. 
 
Библиотека биодиверзитетског наслеђа сматра се највећом светском дигиталном библиотеком са отвореним приступом за ресурсе о природној историји и биодиверзитету у свету. 
 
Тренутно свет доживљава велику кризу изумирања и раширене су климатске промене. Свесни да више глава паметније мисле од само једне, покренута је Библиотека биодиверзитетског наслеђа која би прикупила ресурсе из библиотека широм света на тему биодиверзитета, представљајући напредак у глобалном истраживању дигитализацијом њихових колекција и пружањем бесплатног приступа самом каталогу широм света.
 
Колекција је доступна на следећем линку мреже ФЛИКР - Библиотека биодиверзитетског наслеђа.  
 
 Изворник: Доместика
Новија Старијa77